26 April 2016

Hostel Student Be Like: Cooking

Assalamualaikum hii..

Pernah masak mcm2 jenis lauk pauk kat dalam ricecooker tak?..
Haa..saya pernah buat >_<
Maklumlah sejak dari zaman sekolah duduk hostel. Masa SPM dewan makan mcm tak buka sangat so, kena lah cari inisiatif sendiri cari makan. Apa lagi, member2 pon bawa lah ricecooker untuk masak.

Dah masuk U ni, rindu pulak nak masak2 haaha..
Masa sem 3 kot beli lah ricecooker harga dlm RM50..murah bukan dan macam2 boleh masak dalam tu. 
Ricecooker ni mcm2 boleh masak antaranya kalau masak maggi dalam tu fuhh.. sedap dia tak sama mcm rendam dlm air panas, makan pulak ramai2

Macam2 gaya makan >_< hahaha..

Timbul idea balik nak beli ricecooker bila tak balik cuti mid sem.. yelahh kedai2 semua tutup student tak ramai, nak keluar just untuk mkn tu pun bas takde.. bawa motor x pandai.. better masak sendiri kn..
Setakat ni macam2 dah masak guna ricecooker, kecuali goreng ikan ayam semua tu.. kang tak masak hahaha ikan bilis boleh lah..
nak buat kek pun boleh sebenarnya tpi tak pernah try lagi lah..
Hari tu member buatkan tomyam.. fuhh sedap giler

 

Makan dengan nasi panas2 pulak..rasa macam kat rumah.. Tapi yg selalu saya masak dan paling senang nak masak Spagetti

Paling best masa ramadhan nanti.. nak sahur tak kan nak keluar juga. Masak je kat bilik senang..*tu pun kalau bangun >_<

K lah.. tu je nak share hari ni.. ada masa saya nak try buat kek pulak guna ricecooker. Nantikan ye..
Sekian.

24 April 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 April 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Mei 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Senarai Peserta Giveaway Mei By Ann!!!


http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
Klik Banner Untuk JOIN

Jom Blogwalking peserta GA mei by Ann!!! :)
  1. http://jmbelog.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  2. http://stnrsyfh.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  3. http://eira-shamiera.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  4. http://adrianafaizul.blogspot.com/2016/04/giveaway-mei-by-ann-dan-sponsor.html
  5. http://www.kennymerligal.com/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  6. http://smilestoryyismine.blogspot.com/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  7. http://tujuhpetak.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  8. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  9. http://adna2029.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  10. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html  
  11. http://www.kasihjuju.com/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  12. http://iammasitahsamsudin.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html 
  13. http://faimarstory.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  14. http://www.cekgunorazimah.com/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  15. http://ciknurul23.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  16. http://kasihkuamani.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  17. http://jombercontest.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  18. http://masitaeyta.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  19. http://yangbaik.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  20. http://akhalilah.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  21. http://penselduabee.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html 
  22. http://mummysupplementshop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  23. http://anisyamir7lee.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  24. http://kopimiloais.blogspot.my/2016/04/giveaway-berakhir-pada-harijadi-saya-tt.html
  25. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  26. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  27. http://munirahmustafar84.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  28. http://www.sofieadie.com/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  29. http://azlanrumadibloglist.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  30. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html\
  31. http://athibe.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  32. http://bynurulsyafiqajenn.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  33. http://thezofiroh.blogspot.com/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
  34. http://macammacamcite.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  35. http://cintahawaa.blogspot.com/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  36. http://aleiyamustaffa.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  37. http://crystalviolent.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  38. http://ayubarbydol.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  39. https://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  40. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  41. http://www.syahidahfadilah.com/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html   
  42. http://muffincokelatcinta.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  43. http://saiyapunya.blogspot.com/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  44. http://budget-cupcakes.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html  
  45. http://izyanyancinnamon.blogspot.com/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 
  46. http://frrhnd.blogspot.my/2016/04/saya-sponsor-giveaway-mei-by-ann.htmlfarrah
  47. http://anabiha.blogspot.my/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html
  48. http://www.yatizul.com/2016/05/giveaway-mei-by-ann.html 

Senarai Hadiah GiveAway Mei by Ann!!!

http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
Klik Banner untuk join
 

Top Referral 
                                                     1. Novel by Ann
                                                     2. Bookmark by Ann
                                                                 3. Review Blog by MissBanu
                                                     4. Bloglist by MissBanu 
 

Random.org(2 pemenang)
                                                     1. Notebook by CikNurul
                                                     2. Bloglist by MissBanu

Random.org(4 pemenang) 
1. Topup RM10 by AmirahAzman,UmieYana,#JMbelog

Random.org(1 pemenang)
1. Shawl Curve by Azira

Random.org(2 pemenang) 
1. Tunai RM10 by Farrah

Jom join GA ni!! :)

GiveAway Mei By Ann!!!

Assalamualaikum wbt..hii
Bismillahirahmanirahim..


Cara menyertai:
  • Buat entry : "GiveAway Mei by Ann"
  • Copy html tersebut dan paste kat ruangan html entry


  • Follow syarat2 penyertaan
            Syarat penyertaan: 
           1. Follow blog sponsor
                    Ann , CikNurul , MissBanu , AmirahAzman , UmieYana , #JMbelog ,  
           2. Follow Ig Sponsor
                   @ann_ism @miss_syahbanu @firra_store @impianone  

           3. Follow Fb Sponsor
                   CikNurul , MissBanu , AmirahAzman , UmieYana , #JMbelog

           4. Follow twitter Sponsor
                   UmieYana

          5. Follow google+
                   Farrah
  • Senarai Peserta akan di update dari semasa ke semasa. Sambil join GA nie boleh lah BW blog2 lain..Selamat berGA :)
  • Sila tinggalkan link pada entry ini sahaja

19 April 2016

Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser

Assalamualaikum..

http://hanyadihatiku.blogspot.my/2016/04/giveaway-special-april-syamimi-bersama.html
 

  



Klik banner untuk join :)

Where should I go after Matriculation(for Account Course) : Lepasan Matrikulasi(Aliran Perakaunan)

Assalamualaikum wbt..hii

Sebelum ni banyak komen2 yang tanya
 "boleh tak tukar course lain lepas matrikulasi?",
"macamana kalau dapat course yang tak ada kaitan dengan Perakaunan?"

insyaAllah..entry ni akan menjawab semua soalan2 yang menyelubungi minda dan jiwa2 yang curious "Apa nak jadi dgn aku lepas ni??".

Mostly, student yang ambil perakaunan masa matrikulasi akan sambung degree dalam course2 yang berkaitan dengan perakaunan contohnya dlm bidang perakaunan itu sendiri, Keusahawanan, Perniagaan, Ekonomi dan yang sewaktu dengannya. Tapi akan ada sebahagian kecil yang sama ada memilih atau di pilih untuk mengambil course yang langsung tiada kaitannya dengan perakaunan yang belajar masa kat matrik tu.
Yes, masa degree nanti boleh tukar course yang korang minat contohnya nak ambil course dalam bidang Undang-undang,Ukur bahan,Seni lukis ataupun seperti saya Sains Komputer(Multimedia Computing).

So, masa nak isi UPU tu kalau ada minat nak ambil course lain boleh lah letak course yang korang minat tu.

Macam mana pulak kalau tak mohon pun course tu tapi dapat? dah la tak minat. so macamana?. Bagi saya ada 3 pilihan. First, tutup mata dan terima se adanya dengan hati yang reda. Pergi dan ambik course tu, try dulu kot boleh bawa dan timbul rasa minat.. haa mana tahu.
Second, tak terima course tu sebab memang betul2 tak minat atau tak tahu pun course apa lah yang aku dapat ni. Try la mana2 kolej swasta kalau nak ambik perakaunan juga.
Option last,duduk je lah kat rumah tolong mak ayah, jaga adik ke apa.

Ok, katakan lah awak pilih option yang pertama tadi. Macamana nak catch up dengan pelajar2 yang memang mahir dalam course tersebut. Contohnya dapat course sains komputer dan kawan2 yang dapat sekali masa kat matrik dah belajar semua tu. Awak sorang je yang bekas pelajar akaun tersesat dapat course tu.
Mengikut pengalaman saya sendiri, insyaAllah.. kita boleh catch up dan setaraf dengan diorang tapi kene usaha lebih lah. Rajin bertanya kawan2, kalau diorang study 2 jam untuk subjek2 tertentu kita belajar 3-4 jam sebab kita tahu kita dah tinggal jauh.
Bila dah sem 2,3 insyaAllah.. awak akan rasa sama je dgn diorang >_<.

Apa pun yang paling penting jangan bataskan atau block pemikiran 
"Aku kat matrik ambik perakaunan so, masa degree nanti kene ambik Bachelor of Accountancy, kalau tak pun ambik ekonomi atau perniagaan, nanti habis belajar aku jadi accountant"

No, kalau minat melukis.. ambik Seni lukis(contohlah). Change your passion into Career.

Tapi jangan lupa tanya pendapat parent,family sebelum buat apa2 keputusan. Diorang lagi banyak makan garam.

so, thats all. Nantikan entry yang akan datang , saya akan cerita lebih lanjut tentang Bachelor of Computer Science(Hons)(Multimedia Computing) dan macamana saya survive dari student account ke sc computer.
Sekian.

p/s:  Entry ni bukan nak hasut korang tukar course lepas matrik nanti, sekadar
        perkongsian pengalaman kepada mana yang mencari pengalaman.


16 April 2016

Pencarian Sponsor Giveaway Mei by Ann!!!!!!

Assalamualaikum..hii
Bismillahirahmanirahim..

Memandangkan baru nak bgiat aktif semula n nak hidupkan blog ni selepas 2 tahun x buka,
InsyaAllah saya akan buat giveaway sepanjang bulan mei nanti. So, kepada mana2 sponsor yg berbesar hati untuk turut serta dlm giveaway tersebut boleh pm fb saya Nurain Isham.

PM detail ni kt fb

Tujuan: Saya nak jadi sponsor Giveaway mei by Ann
Nama: 
no. Telefon/whatsapp: 
Sponsor apa:
Link blog(utk saya follow):
syarat: (eg: follow blog,ig,fb page)



Syarat-syarat:
  1. Terhad kepada 5-8 orang sponsor sahaja.
  2. Tarikh tutup mengikut bilangan sponsor(kalau dam max saya akan tutup)
  3. Benda yang nak sponsor x kisah(jgn yg merapu2 sudah >_<). Tapi untuk topup,review blog,bloglist kalau dah ada sorang dua, saya akan tutup..first come first serve yer..
  4. Syarat utk peserta max 3. (eg: follow blog,ig,like page fb) berserta link.
  5. Sponsor kena buat 1 entry promote Giveaway ni.
Kelebihan:
  • Ofcozz boleh tambah followers and traffic.
  • Berkenalan dgn lebih ramai blogger lain.
  • Sponsor boleh join Giveaway tersebut.
  • InsyaAllah..pahala sedekah :) 

update!! (20/04/16:12.29 am)
-Sila PM sya dulu sbb saya x tahu fb awak2 smua tQ :) 
-Comment kt entry ni kalau dah PM saya ye(kot2 ada yg saya terlepas pandang)
-Bloglist(Closed)
-Review blog(Closed)
-Topup(Closed)
-Sila rujus syarat no. 1 dan 2

 Terima kasih kepada sponsor2 yang terlibat. Pencarian ditutup.
Sekian. 





15 April 2016

Jom Tambah Followers!

Assalamualaikum wbt..hii

http://azirafreesia.blogspot.my/2016/03/segmen-jom-tambah-followers.html

5 Tips/ Cara untuk tambah followers dengan mudah.
  1. Entry atau penulisan yang menarik
  2. Topik yang menarik contohnya isu semasa atau tempat travel yg menarik.
  3. Join/anjurkan segmen2 dengan hadiah yang menarik( klu x mampu cari sponsor dri blogger lain)
  4. Share kt fb entry korang.(Sambil bole naikkan traffic).
  5. Rajin2 blogwalking blog lain and tinggalkan Link.
  6. Follow blogger lain kot2 ada yg baik hati nak follow balik.. :)

Segmen ini akan bermula dari 1 April 2016-15 April 2016 sahaja!

Skarang ni dah 15 april bru nak join haha >_< 

What happen to me in past 2 Years

Assalamualaikum wbt..hiii

Rasanya last entry msa kt matrik thn 2014 hahaha...lama tak?
Bila fikir balik many things happen to me,xtau nak mula dri mana >_<.

 Lepas matrikulasi, mereput kt rumah beberapa bulan tunggu result UPU..huhuu
Alhamdulillah dapat Bachelor of Computer Science (Hons) Multimedia Computing kat UITM Shah Alam..


Sblum pegi mcm2 dah fikir mcmna nak survive kt sana dah la sorang2 je.. family smua kt Sabah.
Tapi alhamdulillah.. i'm doing great here, jumpa ramai kwn baru dri mcm2 negeri, belajar dialek diorang, blajr byk benda baru.. btl la kata org jauh prjalanan luas pemandangan. Yang paling best byk makanan yg xpernah try pn lagi hahahah..
Then dah 1 sem kt sana masuk pulak dlm Badan Beruniform.. Badan apa??
Badan yg dkatakan tulang belakang UITM..ye ke? haha.. cari sendiri la ye apa..
Dah msuk ni pulak lgi byk benda dpt blajar,jumpa lgi mcm2 perangai n ragam manusia,jumpa lgi ramai kwn2 baru, mcmna nak manage event,manage masa,teamwork n mcm2 lgi. Baru lah rasa student life tu tak lifeless.

k.. sekarang dah thun 2, InsyaAllah ada stahun lgi tuk hbiskan study. Doakan yg terbaik utk saya :).
Sekian.


Btw, nak tahu apa jadi pada Account student yg dpt sc computer?nantikan entry akan dtg(mcm movie pulak).


Giveaway Cash APRIL PART #2 by Emas Putih


Giveaway Cash RM500 APRIL PART #2 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , Nurfuzie , Boni Kacak , Fizgraphic , Asri Blog , Liyana , RF3 World Firmax3 Malaysia , Homestay Muslim Murah di Bandar Melaka , Norfa Nil , Salina Johari , MrsPuex , Pakej Ke Korea , Siti Yang Menaip

Hadiah :
Random Cash RM50 x 10 pemenag
Start : 14 April 2016 - 28 April 2016

GIVEAWAY NOVEL BY KATHY R'BAIN & CIK AKAK

http://kathyrbain.blogspot.com/2016/04/giveaway-novel-by-kathy-rbain-cik-akak.html


Sila klik banner untuk join dan info lanjut
GIVEAWAY NOVEL BY KATHY R'BAIN & CIK AKAK

Tarikh segmen: 15 sehingga 30 April 2016 [11.30 PM]

Syarat segmen:-
  1. Terbuka pada blogger Malaysia.
  2. Buat entri bertajuk GIVEAWAY NOVEL BY KATHY R'BAIN & CIK AKAK.
  3. Masukkan banner segmen dan linkkan ke entri segmen utama ini.
  4. Hantar link entri anda di kotak komen entri segmen ini SAHAJA.
  5. Pemenang bertuah akan di pilih melalui khidmat random.org dan keputusan pemenang akan di umumkan di belog Cik Akak setelah pemenang di pilih.
  6. Wajib penuhi semua syarat di bawah:- 
 
(DONE) Follow belog: Kathy R'bain , Cik Akak [pada yang memang telah sedia
           follow kedua belog ini, sila ke syarat no.5 & 6] - akan di periksa
 
(DONE) Follow instagram: Kathy R'bain, Cinta_Hanie [pada yang tiada akaun 
            instagram,sila ke syarat no.6]. - akan di periksa
 
(DONE)Bloglist belog: Belog Kathy R'bain & Dunia Cik Akak sepanjang giveaway ini 
             berlangsung agar lebih alert dengan sebarang pengumuman dari kami. - akan 
             di    periksa
 

14 April 2016

Hiking:Pine Tree Trail,Fraser Hill

Assalamualaikum wbt..hii

9/04/16 sabtu yg lepas for da first time nya aku pgi join member gi hiking.. Aku ni bkn nya kaki hiking tpi member dah ajak tgh midsem break pulak bkn nya bwt apa pn kt kolej.. Yalahh rumah jauh kt sabah so mereput la kt kolej..
 
Tak pernah2 hiking tetiba pgi naik bukit yg tgi2 hahha >_< gila x pancit.. pgi pulak ikut geng2 kaki hiking..Cuak jga klu2 menyusahkan diorang nti..
Tpi Alhamdulillah.. selamat naik n turun 8 jam lebih tnpa perlu mnyusahkan sesapa haha.. 

Puncak (gmbar sparuh sbb muka penat >_<)
Hasil main basikal turun naik bukit kn s.alam ptg2 xla pancit naik bukit huhuu..
Yang paling bestnya.. ada pulak sekor kwn kita ni smbut bfday kat puncak bukit tu..haha untung laa..

10.04.1994 happy bfday Awakk(biarpon kw x baca blog aku)

Sebenarnya dah smbut kat level dgn bdk2 lain nak bwt surprise kononnya tpi lain pulak yg jadi..apa la nasib.. k tu lain topic

 Nice jga tempat ni.. sejukkk.. mcm kt kundasang jln dia pn lbih kurang sama mcm naik roller coster haha.. 
 
   
1448 meter       







Kedua yg best dpt spend time dgn diorang2 nie..(sbnrnya slalu je sama2)
Supporters susah senang sama2.. thnks jga budak bju merah tu ajak ktorg..


K.. part ni pling x best sbb tinggi.. x suka..naik tu ok lgi, bila dah nak turun hm..
tpi bila dah lepas.. mcm seronok jga hahha.. >_<



Thanks to abg2 sado yg guide ktorang dri naik bukit,panjat batu,naik trun tangga,meniti kt btg2 pokok.. u all da best!! 

 


Dan.. Alhamdulillah sampai smula k garisan penamat(mcm lari pulak) dgn hausnya sbb khabisan air msa nak turun..

ada beza tak muka sblum naik n selepas??


lastly... Selfie time! 
Sekian...

I'm Back with a new Face..

Assalamualaikum w.b.t..hii

Lama x update blog,Last update 2014 hahaha.. >_<
Apa yang new face nya?? bwt plastic surgery ke?? OMG!!
 

Sebenarnya blog ni yg kena surgery sebab dah berkurun lamanya x update.
Btw, lupa nak snap before surgery sbb excited sgt nak mendeko deko..
Before this tema color more to blue and pink.. kali ni black and white,Mcm news paper pon ada haha >_< . And and And nama page pon dah tukar from Duniaku,Hidupku,Kisahku to Ann Little World, Why??
Saya pn x tahu hahaha..

Taraaa...


Tak cantik pon x pa lahh..
Sebenarnya xda idea lgi nak letak background apa so, for now letak color black je ..yelahh tema pon black white kn kn kn..Any suggestion???
Lama x blogwalking.. sapa yg kene walking dya punya blog yg owsemmm tu tinggal link kt komen yerr..
Last but not least, nice to see you again..and sorry sgt2 x dpt balas komen2 pasal matrikulasi tu semua, nk bls skrg pon dah stahun yg lepas,sorry sgt gaiss.. 
Sekian.

P/s:jgn klik dulu button menu kt atas yer, x update lg hahaha..
 

©Copyright by Rennyen.Allright reserved since October 2011.Memory of Q of Pheonix