12 Mei 2014

Matrikulasi: Pelajar Aliran Perakaunan II

Assalamualaikum..
Haii..Sambungan dari Bahagian I ..

Subjek Ekonomi
Bagi subjek ini, ada antaranya yang telah kita pelajari semasa di sekolah(bagi yang mengambil subjek Asas Ekonomi) dan lebih d detail kan lagi ketika di Matrikulasi begitu juga diploma dan tingkatan 6. 

Subjek Matematik
Bagi subjek ini, Matematik yang di pelajari lebih kpd matematik tambahan ketika di sekolah menengah dan bab yang dipelajari ada yang telah di pelajari dalam Matematik tambahan semasa di sekolah.

Subjek Pengurusan Perniagaan
Bagi subjek ini, lebih kurang sama dengan subjek perdagangan semasa sekolah menengah tetapi akan lebih detail berbanding yang di pelajari di sekolah.

Subjek tambahan
Subjek tambahan adalah Pendidikan Islam dan Moral,Pendidikan Dinamika dan Bahasa Inggeris. Bagi pelajar perakaunan, Pendidikan Islam Moral dan pendidikan dinamika hanya pada semester pertama. Bahasa Inggeris pada semester pertama lebih kepada persediaan untuk MUET. Manakala semester kedua pelajar akan di berikan tugasan 'Product Promotion'(pembentangan) dan Writing Report.
Setakat ini ada beberapa junior dari sekolah saya yang bertanya
Perlukah membeli buku rujukan dan latihan?
Bagi saya, tidak mengalakkan pembelian buku rujukan melainkan yang di sarankan oleh pensyarah subjek tersebut.

2 ulasan :

نور عالية حياتي berkata...

senang ka dpt pointer tinggi?

Ann berkata...

@نور عالية حياتي Alhamdulillah.. lgi senang dpt pointer tggi, tpi depend jg dgn individu tu, yg penting rajin pgi kelas,bwt latihan/asgnment insyaAllah cerah lah pointer..

 

©Copyright by Rennyen.Allright reserved since October 2011.Memory of Q of Pheonix